InspiratieWie zijn weStudio C ArchitectenProjectenContact
26/12/2017

Studio C Architecten van start met Maison Descartes

Maison Descartes, het monumentale pand aan de Amsterdamse Vijzelgracht, bestaat al 350 jaar maar verandert nu pas voor de derde keer van eigenaar. Nadat de Franse staat had besloten het pand te verkopen, nam Studio C Architecten het initiatief om samen met een projectontwikkelaar tot een nieuwe invulling te komen. ‘Un projet spectaculaire’ voor mij als architect.

Omdat ik altijd enthousiast word van de combinatie bestaande bouw en nieuwbouw, ben ik alert op kansen die zich voordoen op de onroerend goed markt. Dus toen mij ter ore kwam dat de Fransen Maison Descartes wilden afstoten, ben ik direct in de telefoon geklommen.

Frankrijk kocht het complex vijftig jaar geleden om er zijn consulaat en het Institut Français te vestigen, het culturele uithangbord van Frankrijk dat vooral als Maison Descartes bekend staat. Bijzonder is dat de Franse staat pas de 2e eigenaar was van het 350 jaar oude gebouw.

Als er iets moet worden toegevoegd, dan duidelijk met een moderne vormvisie en hedendaags materiaalgebruik.

Oud en nieuw

Bij het maken van een plan voor een oud of monumentaal pand, ben ik er nooit zo voor om aanpassingen te doen in de oorspronkelijke stijl. Dat wordt al snel ‘nep oud’. Ik waak er echter ook voor om het oorspronkelijke ontwerp geweld aan te doen, want ik heb veel respect voor mijn voorgangers. Zeker als ze zulke prachtige panden maakten als Maison Descartes. Als er iets moet worden toegevoegd, dan duidelijk met een moderne vormvisie en hedendaags materiaalgebruik. In mijn ogen ontstaat er dan een spannende transformatie van oud naar nieuw.

Aanpak

Ik heb onderzoek gedaan naar de historie van het pand en de toekomstmogelijkheden die ik zag. De Franse staat had oren naar mijn plannen, maar heeft uiteindelijk toch voor een aanbesteding gekozen en hiervoor een makelaar in de arm genomen.

Dat was natuurlijk even jammer, maar ik ben er vol voor gegaan. Uiteraard werden er ook andere plannen ingediend dus dat was een spannende tijd. Gelukkig is gekozen voor het plan van Studio C Architecten in combinatie met de investeerders Cees-Jan Zegers en Huub Verwoolde.