HomeInspiratieChristian BoumaStudio C ArchitectenProjectenContact
05/04/2018

Een architect 3.0 ontwerpt niet alleen het gebouw, maar ook het businessplan

Traditioneel beperkt een architect zich tot het ontwerp en de bouwtekeningen, en dat doe ik ook nog steeds veel en graag. Er is echter een interessante ontwikkeling gaande, waarbij de betrokkenheid van de architect verder gaat. De herontwikkeling van Maison Descartes is daarvan een voorbeeld. Wat zijn de voordelen van een architect 3.0?

Businessmodel

In feite maak ik van zo’n project een businesscase. Passend en verrassend is daarbij altijd mijn leitmotiv. Hoe zorg ik dat het past in de voorwaarden van de financiers, de gemeente, de toekomstige gebruikers. Hoe kan ik alle stakeholders verrassen door er een op alle vlakken baanbrekend project van te maken? Maison Descartes aan de Vijzelgracht in Amsterdam is een voorbeeld van zo’n project. Als architect heb ik het initiatief genomen om een integraal plan te maken voor dit prachtige gebouw. Een gebouw waarvan iedereen ziet dat het te bijzonder is om niet te behouden. Maar waarvan ook duidelijk is dat het een uitdaging zal worden om het op een haalbare manier te her-ontwikkelen.

Ondernemerschap

Behalve dat de architect 3.0 initiator en regisseur kan zijn bij het transformeren van een bestaand gebouw, kan hij ook mede-ondernemer zijn. Als je vanaf het begin kunt meedenken, concurrerend bent in prijs, efficiënt werkt en in businessmodellen kunt denken, dan ben je in mijn ogen een architect 3.0.