HomeInspiratieChristian BoumaStudio C ArchitectenProjectenContact
05/04/2018

Hirschgebouw transformeert opnieuw tot stadsicoon

Het Hirschgebouw aan het Amsterdamse Leidseplein is een Rijksmonument, in 1912 gebouwd als warenhuis Hirsch & Cie. Het gebouw leidde sinds de sluiting van het warenhuis in 1976 een sluimerend bestaan. Tot Studio C Architecten startte met de transformatie van dit prominente pand. Een terugblik op een bijzondere transformatie.

Licht

Het ontwerp voor de Apple Store is een geslaagde combinatie van het klassieke gebouw en de eigentijdse invulling. De architectonische structuur is goed voelbaar, door de grote open ruimtes en het herstel van de grote vide met lichtkap in het midden. Spectaculair is de ingreep op de hoek van het gebouw. Daar is een enorme glazen wenteltrap geplaatst in een grote vide. Om dit mogelijk te maken is een bestaande kolom over twee verdiepingen verwijderd. Het heeft veel overredingskracht gekost om hiervoor een vergunning te krijgen. De nieuwe winkelpuien van massief bronzen profielen zijn een moderne interpretatie van de puien die vroeger in het pand aanwezig zijn geweest.

Toen het Hirschgebouw, nu Maison Descartes

Een soortgelijke transformatie als van het Hirschgebouw staat nu voor de deur bij Maison Descartes. Studio C was hier zelfs initiatiefnemer van de herbestemming. Ook bij deze transformatie zullen oude elementen smaakvol gecombineerd worden met moderne toevoegingen. Nog even geduld en dit monumentale hoekpand is weer helemaal van nu en klaar voor een nieuwe toekomst.