InspiratieWie zijn weStudio C ArchitectenProjectenContact
05/04/2018

Hirschgebouw transformeert opnieuw tot stadsicoon

Het Hirschgebouw aan het Amsterdamse Leidseplein is een Rijksmonument, in 1912 gebouwd als warenhuis Hirsch & Cie. Het gebouw leidde sinds de sluiting van het warenhuis in 1976 een sluimerend bestaan. Tot Studio C Architecten startte met de transformatie van dit prominente pand. Een terugblik op een bijzondere transformatie.

Toen in 2004 het grootste gedeelte van het pand leeg kwam te staan, was dit de kans om het vervallen gebouw goed aan te pakken. Het team van Studio C Architecten heeft in opdracht van de gebouweigenaar het Hirschgebouw getransformeerd en gerestaureerd. De begane grond en eerste verdieping kregen een winkelbestemming en de overige verdiepingen zijn omgevormd tot state-of-the-art kantoorruimte. Bijzonder veel aandacht is verder besteed aan de restauratie van de unieke zandstenen gevels en de nieuwe winkelpuien. Het 15.000 m2 grote gebouw heeft een ware metamorfose ondergaan. Een transformatie van de twintigste naar de eenentwintigste eeuw

Applestore

In 2009 werd duidelijk dat Apple in het gebouw de eerste Apple Store in Nederland wilde vestigen. Daarbij is Studio C Architecten door Apple gevraagd om als ‘Local Architect’ samen met het designteam van Apple deze grootste Apple Store in Europa te realiseren.

Licht

Het ontwerp voor de Apple Store is een geslaagde combinatie van het klassieke gebouw en de eigentijdse invulling. De architectonische structuur is goed voelbaar, door de grote open ruimtes en het herstel van de grote vide met lichtkap in het midden. Spectaculair is de ingreep op de hoek van het gebouw. Daar is een enorme glazen wenteltrap geplaatst in een grote vide. Om dit mogelijk te maken is een bestaande kolom over twee verdiepingen verwijderd. Het heeft veel overredingskracht gekost om hiervoor een vergunning te krijgen. De nieuwe winkelpuien van massief bronzen profielen zijn een moderne interpretatie van de puien die vroeger in het pand aanwezig zijn geweest.

Toen het Hirschgebouw, nu Maison Descartes

Een soortgelijke transformatie als van het Hirschgebouw staat nu voor de deur bij Maison Descartes. Studio C was hier zelfs initiatiefnemer van de herbestemming. Ook bij deze transformatie zullen oude elementen smaakvol gecombineerd worden met moderne toevoegingen. Nog even geduld en dit monumentale hoekpand is weer helemaal van nu en klaar voor een nieuwe toekomst.